Spółka OKD uzyskała wyróżnienie od koncernu stalowniczego voestalpine AG

OSTRAWA (17 maja 2012 r.) – Górnicy z OKD przywieźli w minionym tygodniu wyróżnienie aż z austriackiego Linzu, od swego odbiorcy voestalpine AG. Nagrodę w kategorii przeznaczonej dla najlepszych dostawców materiału uzyskała spółka OKD za jakość swych dostaw oraz ponad sześćdziesięcioletnią współpracę.

„Spółka voestalpine jest naszym tradycyjnym partnerem handlowym. Wyróżnienie przyznane przez naszego znaczącego odbiorcę bardzo doceniamy. Jest dla nas sygnałem, że swoją pracę wykonujemy przez długi czas dobrze“ - powiedział po odebraniu nagrody dyrektor generalny i prezes zarządu OKD Klaus-Dieter Beck.

W 2011 roku spółka voestalpine odebrała w sumie 19 % wielkości sprzedaży węgla koksowego produkowanego przez OKD. W czasie minionych 60 lat północnomorawscy górnicy dostarczyli austriackiemu koncernowi 43 miliony ton węgla koksowego do zakładu w Linz i mniej więcej 13 milionów ton koksu wielkopiecowego i węgla typu PCI do fabryki Stahl Donawitz.

Firma voestalpine ma siedzibę w Linz, dzięki swym zakładom produkcyjnym i punktom sprzedażowym jest obecna w ponad 60 krajach świata. Spółka voestalpine jest tworzona przez cztery dywizje (stal, stale specjalne, systemy kolejowe i formowanie metali). W roku biznesowym 2010/11 spółka osiągnęła obrót 10,95 miliarda euro, zatrudnia prawie 46 000 pracowników.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD