Spółka OKD wydaje najlepszą w kraju gazetę dla pracowników

Ostrawa (14 lutego 2014 r.) – „Horník“ został ogłoszony w pierwszej edycji konkursu „Fénix content marketing“ najlepszą gazetą firmową dla pracowników w Republice Czeskiej. Tygodnik, który dla górników wydaje w nakładzie 21 000 egzemplarzy spółka R MEDIA, zdobył palmę pierwszeństwa w kategorii gazet B2E, czyli w kategorii „Gazeta dla pracowników”. Laureata wybrało jury złożone z 25 jurorów, podzielonych do pięciu samodzielnych jury, w których zasiedli eksperci z branży medialnej. „Horník“ pokonał w mocnej konkurencji na przykład gazety spółki „ArcelorMittal“ Ostrawa czy sieci handlowej „Albert“.

„Nazwa konkursu opiera się na dwu pojęciach. Feniks to postać mitologiczna, która ma oznaczać odrodzenie myśli. Podobnie jak legendarny Feniks zawsze powstaje z popiołów, tak samo fantastyczne głowy kreatywnych ludzi zawsze przychodzą z nową koncepcją, pomysłem, kampanią. Feniks jest zatem symbolem kreatywnej części konkursu” - mówi w imieniu organizatorów konkursu, która ogłosiła laureatów w łącznie 15 kategoriach, Kateřina Borovanska.

Tygodnik „Horník“ czytają nie tylko pracownicy OKD, ich rodziny, znajomi, koledzy. Swych czytelników ma także wśród pracowników współpracujących firm i innych przedsiębiorstw przemysłowych, bądź wśród emerytów górniczych i dawniejszych pracowników firmy. Co tydzień przynosi na ośmiu kolorowych stronach nowości z życia firmy, z regionu, z organizacji pozarządowych wspieranych przez Fundację OKD i regionalnego sportu. Jego częścią jest specjalna strona przeznaczona dla polskich czytelników przede wszystkim z grona pracowników firm zewnętrznych, ale także mieszkańców czesko-polskiego pogranicza.

„»Horník« to kluczowa i nieodłączna część naszej komunikacji z pracownikami. Górniczy świat w ostatnich latach bardzo się zmienił i przeżywa najtrudniejszy okres za ostatnich kilkadziesiąt lat. To odbiło się naturalnie także na nas. Gazeta wewnętrzna jest dla nas bardzo ważnym instrumentem, przy pomocy którego możemy naszych pracowników informować bez zniekształceń o zmianach, przez które spółka OKD obecnie przechodzi. Wszystko staramy się jednocześnie odnosić do szerszego kontekstu i pokazać czytelnikom, że kryzys węgla kamiennego nie jest specyficzną sprawą OKD, ale firm z całego świata“ - mówi dyrektor ds. stosunków zewnętrznych OKD Petr Jonák.

„Podziękowania należą się głównie redaktorom. Ich praca w kontraście z powszechnymi wyobrażeniami o pracy dziennikarza piszącego »od stołu« w zaciszu swego biura jest inna. Dużą część czasu redaktorzy spędzają w terenie w kopalniach, czy to już na powierzchniowych miejscach pracy, czy też setki metrów pod ziemią razem z górnikami“- objaśnia David Švábenický, dyrektor spółki R MEDIA.

Archiwum wszystkich numerów tygodnika „Horník“ można znaleźć na www.ihornik.cz

Marek Síbrt, rzecznik OKD