Spółka OKD zakończyła rekultywację Darkowskiego Morza

Praga/Ostrawa (18 listopada 2009) – Spółka węglowa OKD zakończyła w minionych dniach rekultywację techniczną jednego z największych obszarów dotkniętych szkodami górniczymi – tzw. Darkowskiego Morza. Teraz nawiąże do niej pięcioletnia rekultywacja biologiczna, w czasie której cały obszar powinien się jeszcze bardziej zazielenić. „Udana rekultywacja Darkowskiego Morza to potwierdzenie naszego celu przywracać po zakończeniu eksploatacji przyrodę ludziom. Ten teren jest pod względem wielkości i innych parametrów wyjątkowy i najbardziej widoczny, jednocześnie jednak pracujemy również nad realizacją innych projektów, które przyniosą poprawę środowiska w regionie karwińskim” – powiedział dyrektor OKD ds. rekultywacji i IT Radim Tabášek.

Obszar Darkowskiego Morza powinien w przyszłości służyć jako strefa sportowo-wypoczynkowa. Jezioro oferuje idealne warunki do rozwijania sportów wodnych, wśród omawianych projektów zagospodarowania znajdują się także budowa plaży i obiektów zaplecza sportowego. Okolice tafli wodnej oferują dobre warunki do turystyki rowerowej. O przyszłości tych terenów będą decydować wspólnie spółka OKD, grupa RPG oraz miasto Karwina jako większościowi właściciele gruntów; memorandum w tej sprawie podpisano już na początku listopada.

Prace rekultywacyjne na obszarze o powierzchni około 150 hektarów rozpoczęto w 1997 r. Ciężka technika najpierw oczyściła basen wodny od słupów wysokiego napięcia i drzew, następnie zdjęła wierzchnią warstwę gleby, ukształtowała granicę tafli wodnej oraz okalające ją tereny, na które nawieziono pięć milionów metrów sześciennych skały płonnej, przykrytej następnie znów glebą.

Dzięki rekultywacji wartości około pół miliarda koron powstało jezioro o powierzchni 32 ha i głębokości dochodzącej do 25 metrów. Podczas debat na temat jego przyszłego wykorzystania najczęściej mówi się o podmiejskiej strefie wypoczynkowej. W porównaniu z okolicznymi stawami i zbiornikami wodnymi (zapory Cierlicko i Żermanice) woda w „morzu” jest czysta i dobrej jakości. Na obszarze znajduje się sieć komunikacyjna, którą można wykorzystać na ścieżki rowerowe. Obecnie drogi i ścieżki przecinają połowę terenów, w przyszłości planuje się ich poszerzenie na cały obszar.

W chwili obecnej obszar Darkowskiego Morza posiada nadal statut budowy. Przebiegająca rekultywacja biologiczna – to znaczy zatrawianie i wysadzanie drzew i krzewów, a przede wszystkim prace pielęgnacyjno-konserwatorskie – trwać będzie jeszcze przez kolejnych pięć lat. Z tego też powodu nie wydano dotąd oficjalnego zezwolenia na wkraczanie na tereny „Morza”. „Nie przeszkadzają nam rybacy lub zwykli ciekawscy. Przy współpracy z policją zamierzamy natomiast interweniować wobec wandali, którzy chcieliby niszczyć zieleń lub wjeżdżać na te tereny pojazdami mechanicznymi” – dodał Tabášek.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A. i Fundacji OKD

Telefon:   596 262 293                           Komórka: 725 595 417