Spółka węglowa OKD wyróżniona w prestiżowym konkursie „Złoty średnik“

OSTRAWA (16 kwietnia 2009) – Spółka węglowa OKD zyskała kilka znaczących wyróżnień w ogólnokrajowym konkursie „Złoty średnik 2008“. Konkurs jest przez fachowców uważany za najbardziej prestiżową ocenę prasy firmowej i stron internetowych.

Drugie miejsce na fikcyjnych stopniach zwycięzców w kategorii profil firmowy zajęła publikacja Fundacji OKD. Specjalnymi certyfikatami jury konkursu oceniło poziom tygodnika „Horník”, stron internetowych www.okd.cz oraz sprawozdania rocznego.

Przyznane wyróżnienia odebrała w czwartek wieczorem w praskim teatrze „Archa“ prezes zarządu Fundacji OKD i dyrektor zespołu ds. PR i komunikacji OKD Petra Mašínowa.

Publikację Fundacji OKD pod nazwą „Życie powinno mieć głębię“ wydali górnicy dla swej fundacji przed rokiem, podczas inauguracji działalności swej organizacji charytatywnej. „Z broszurki korzystamy do dziś, znajdują się w niej wszystkie ważne informacje o naszej wizji oraz o konkretnych zamierzeniach. Jury widocznie zaciekawiła nietradycyjna szata graficzna“ – nie kryła zadowolenia z sukcesu dyrektor Fundacji OKD Blanka Týřowa.

Nagrodę „TOP Rated“ (certyfikat wysokiego poziomu profesjonalnego) uzyskały strony internetowe spółki OKD, którym nadano w ubiegłym roku nowy design i które sprawdziły się również w konkursie WebTop100, gdzie zajęły drugą lokatę w kategorii energetyka.

Nagrodę „Rated“ (certyfikat poziomu profesjonalnego) odwiózł sobie z Pragi tygodnik „Horník“. „Nad gazetą w ubiegłym roku sporo popracowaliśmy. Nagroda należy się nie tylko redakcji, ale również dziesiątkom, a może nawet setkom ludzi z poszczególnych kopalń, którzy biorą udział w tworzeniu artykułów“ – powiedział prezes wykonawczej rady redakcyjnej „Horníka“ Vladislav Sobol.

„Horník“ pojawia się w nakładzie 28 500 egzemplarzy tygodniowo gratis dla wszystkich pracowników i sympatyków spółki węglowej OKD.

Nagrodę „Rated“ uzyskało także sprawozdanie roczne spółki węglowej OKD za rok 2007. „Podczas kiedy dawniej sprawozdania roczne zawierały tylko obowiązkowe dane, które ktoś bez większego namysłu zamieścił obok siebie, w minionym roku potraktowaliśmy sprawę przygotowania publikacji z pełną powagą. Ciężka praca górników zasługuje na rzetelną prezentację. Ta nagroda, podobnie jak wszystkie inne, nie należą się tylko naszemu zespołowi, ale właściwie wszystkim pracownikom, którzy swoją pracą pomagają zmieniać OKD w nowoczesną i transparentną spółkę“ – podsumowała aktualne sukcesy Petra Mašínowa.

Konkurs „Złoty średnik“ organizuje corocznie stowarzyszenie obywatelskie „PR klub“ pod auspicjami Zrzeszenia Agencji PR, czasopism „Marketing Magazine“ i „Strategie“, Czeskiego Związku Marketingowego i innych partnerów.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.