Svaťa Božák wyruszył z Rożnowa do Kalifornii na najdłuższy rowerowy wyścig świata

Rożnow pod Radgoszczem (6 czerwca 2012 r.) – Rożnowski ultra maratończyk Svaťa Božák odleciał dziś ze swoją ekipą do Kalifornii, skąd 13 czerwca wyruszy w poprzek Ameryki na najdłuższy i prawdopodobnie najtrudniejszy rowerowy wyścig świata „Race Across America“. Na trasie o długości 4800 kilometrów z różnicą wysokości około 32 000 metrów będzie reprezentował Republikę Czeską w barwach OKD i Fundacji ČEZ, które są głównymi partnerami jego ekipy.

W wyścigu wziął dotąd udział jedyny Czech, do celu jednak nie dotarł. Svaťa Božák chce dojechać do mety w Annapolis w stanie Maryland najpóźniej w czasie 12 dni, co przedstawia maksymalny limit czasowy. Przemierzy przy tym 12 stanów USA, przejedzie trzy pasma czasowe i wespnie się na 3200 metrów wysoki Wolf Creek. „Przez pierwsze dwa dni pojadę na terenie pustyni kalifornijskiej i newadzkiej, gdzie temperatury atakują tropikalną czterdziestkę. Później przyjdzie czas na długie równiny, tak dobrze znane z filmów amerykańskich. Mawia się, że przez sześć dni tylko się pedałuje, a dopiero potem ściga“ – mówi kolarz. O stopniu trudności wyścigu świadczy również fakt, że w limicie czasowym dojedzie zwykle do mety niespełna połowa uczestników.

„Na ten wyścig przygotowywałem się przez kilka lat, to właściwie szczyt mojej dotychczasowej kariery. Mam nadzieję, że będę dobrze reprezentował swój kraj“ – powiedział przed odlotem Božák.

Ultra maratony są trudne między innymi dlatego, że jedzie się bez oficjalnych przerw. Miejsce i czas na odpoczynek zawodnik wybiera sam, czas jednak nieustannie mu leci. „Pierwszą noc pojadę chyba bez snu. W każdą następną noc według sytuacji, to znaczy według temperatury czy różnicy wysokości, mam w planie spać minimalnie przez półtora godziny" – opisał Božák.

Kontakt telefoniczny do ekipy towarzyszącej Sváti Božákowi do USA: +1 602 481 3674 (przede wszystkim SMS)

Alice Lutišanová, rzecznik Fundacji ČEZ, komórka 724 421 673
&