Tegoroczne obchody święta górników w Karwinie również z bogatą ofertą atrakcji dla dzieci …

KARWINA (7 września 2015) – Bogaty i zróżnicowany program został przygotowany w ramach Uroczystości Górniczych OKD 12 września 2015 nie tylko dla dorosłych uczestników, ale również dla dzieci. W trakcie imprezy, którą spółka OKD organizuje tradycyjnie przy współpracy Fundacji OKD oraz partnerów w parku Boženy Němcowej w Karwinie, będzie przygotowany cały szereg atrakcji specjalnie dla milusińskich bezpośrednio naprzeciwko głównego podium.

„Przez zorganizowanie obchodów barbórkowych pragniemy podziękować naszym pracownikom i ich rodzinom za całoroczną pracę. Dlatego podjęliśmy decyzję, że ofertę programową przygotujemy dla wszystkich kategorii wiekowych, wliczając w to dzieci, i naturalnie zaprosimy ogół społeczeństwa z okolicznych miast górniczych, aby wspólnie z nami mogli celebrować święto górników,“ powiedział dyrektor personalny OKD Jan Jurášek.

Organizacje non-profit współpracujące z Fundacją OKD na przykład przygotują poszczególne stanowiska na trasie konkursowej po „miasteczku FundacjiŁ, gdzie na dzieci czeka wypełnianie łatwych i jednocześnie zabawnych zadań z drobnymi nagrodami. Tutaj mogą również skorzystać z oferty przejażdżki na popularnych kucach, odwiedzić strzelnicę laserową lub zamek do skakania i wziąć udział w konkursie o najładniejszy rysunek z tematyką górniczą z ciekawymi nagrodami.  Identycznie jak w latach ubiegłych mogą skorzystać z oferty malowania obrazków na twarz. Specjalny program z prezentacją techniki i konkursami dla dzieci przygotowali również strażacy ochotnicy lub ratownicy z Głównej Stacji Ratownictwa Górniczego w Ostrawie - Radwanicach. „Wielką bańkową atrakcją “ dla małych i dużych będzie na pewno przedstawienie Cyrk nieco inaczej.

Jeżeli chodzi o sport, to dla uczestników obchodów barbórkowych będą przygotowane stoły do piłkarzyków lub hokeja. Mali sportsmani będą mogli również wypróbować swoich sił w rugby, karate lub tenisie stołowym.

Specjalny trening przygotowali dla zainteresowanych również piłkarze MFK OKD Karwina. Będzie można spotkać się i popróbować sił z najstarszymi młodzikami i juniorami na czele z Ondřejem Lingrem. Ten ostatni szczyci się uczestnictwem w majowych ME w Bułgaria czy też mającym tylko kilka dni sukcesem w mocnej konkurencji Memoriału Václava Ježka, który zdominował wspólnie ze swoimi kolegami. Poza Lingrem będzie też bramkarz Jiří Ciupa i pomocnik Martin Berešík. „Cieszę się na spotkanie z fanami futbolu. Przecież to dla nich kopiemy piłkę. Przynajmniej nieco bliżej nas poznają,“ zapowiada Ciupa. A jaki program przygotowali piłkarze? Trening zawierający żonglowanie, celność strzałów w bramkę i pokaz gry pod kierownictwem Michaela Klosa - doświadczonego trenera, który w klubie zajmuje się najmłodszymi graczami. Od godziny 15:30 będzie można pozyskać autografy piłkarzy.

Przypomnijmy także, że spółka OKD a.s. - równolegle z obchodami w Karwinie - przygotowała również specjalny program w Starzyczu.

Zakład Górniczy Nr 3 (dawna kopalnia Pasków) rozpocznie obchody Dnia Górnika dzień wcześniej - już w piątek 11 września rano apelem ku czci tych, którzy zginęli pracując pod ziemią. Kwiaty zostaną złożone pod tablicami pamiątkowymi w ramach ruchu górniczego Starzycz i Chlebowice. Następnie w samo południe władze zakładu przekażą nagrody najlepszym pracownikom.

Obchody barbórkowe rozpoczną się na boisku do piłki nożnej w Starzyczu w sobotę 12 września o 14.30 koncertem kapeli Argema, wystąpią również Roman Vojtek i kapela Traktor. Punktem kulminacyjnym programu będzie trójca trzech zespołów revivalovych – Scorpions revival, Kabát revival oraz AC/DC revival.

W dalszych dniach dla pracowników kopalni będzie przygotowany szereg imprez sportowych, na przykład mecze w siatkonodze, tenisie, siatkówce plażowej, piłce nożnej, badmintonie lub bowlingu.

„Nie wolno nam zapominać o  tradycjach, ponieważ dla górnictwa są bardzo ważne i pomagają utrzymywać w pamięci korzenie tej pięknej, ale trudnej i wymagającej pracy,“ uzupełnia dyrektor kopalni Zbigniew Janowski.

Ivo Čelechovský,

rzecznik prasowy OKD, a.s.

Mobil:    602 641 855
E-mail:  ivo.celechovsky@okd.cz

Program Uroczystości Górniczych OKD w Parku Boženy Němcowej w Karwinie

11:00 – apel ku pamięci tragicznie zmarłych górników, złożenie kwiatów na Rynku Uniwersyteckim w Karwinie