TOP Filantrop 2010: Spółka OKD drugim najszczodrzejszym darczyńcą

Praga/Ostrawa (12 listopada 2010 r.) – Spółka węglowa OKD zdobyła drugie miejsce w prestiżowym konkursie TOP Filantrop 2010, w ramach którego firmy są oceniane według łącznej ilości środków finansowych przeznaczonych na społecznie użyteczne cele. Spółka jest jednocześnie wśród dziesięciu opublikowanych największych darczyńców jedyną firmą z województwa morawsko-śląskiego (i z całych Moraw). Pieniądze górnicy przekazują Fundacji OKD, która dzięki nim wspiera działania z zakresu pomocy społecznej i ochrony zdrowia, oświaty i edukacji, kultury oraz troski o środowisko. Mniej więcej 80 procent środków pozostaje przy tym w regionie północnomorawskim.

„To wysoka ocena działań, na które nasze spółka stawia duży nacisk i które przyjęła jako nieodłączną część kultury firmowej. Biznes i działalność OKD ingerują w życie prawie wszystkich mieszkańców regionu. Praktycznie w każdej rodzinie jest ktoś, kto w OKD pracuje, pracował lub będzie pracować. OKD jest największą firmą na północy Moraw i jedną z największych spółek w kraju, co niesie z sobą niemałą odpowiedzialność. Nie jest nam obojętne, jak wygląda to w tym regionie, jak żyje się w nim i jak pracuje,“ powiedziała Petra Mašínowa, dyrektor zespołu ds. PR i komunikacji OKD, a jednocześnie prezes zarządu Fundacji OKD.

Pomimo światowej recesji ekonomicznej, która dotknęła także przemysł wydobywczy, spółka OKD przekazała w 2009 roku na społecznie użyteczne projekty 134 miliony koron.

OKD realizuje społecznie użyteczne projekty przede wszystkim za pośrednicwem Fundacji OKD, założonej w 2008 roku, której spółka węglowa corocznie przekazuje 1 % ze swego zysku brutto. Dzięki temu spółka zajęła medalowe pozycje także w rankingach, które oceniają wartość darów firmowych w odniesieniu do przychodów i zysku.

„Na wyróżnienie zasługują w pierwszej kolejności ci, którzy w działania podnoszące jakość życia ludzi z ich otoczenia oraz pomagające potrzebującym, sami się zaangażowali. Czy to już jeśli chodzil o organizacje pozarządowe, czy też o naszych pracowników. Ci w bieżącym roku powtórnie pokazali, że potrafią pomóc ludziom w trudnej sytuacji życiowej, kiedy naprawdę zainstnieje taka potrzeba. Dlatego należy im się nasze uznanie i szacunek,“ dodała Mašínowa.

TOP Filantrop to jedyny ranking w Republice Czeskiej, który pod patronatem Forum Darczyńców szczegółowo śledzi społeczną odpowiedzialność firm i wyróżnia te z nich, które uważają społecznie odpowiedzialne inicjatywy za nieodłączną część swej kultury firmowej.

Kolejność w rankingu TOP Filantrop 2010 według łącznej wartości przekazanych środków

1. ČEZ                                                                         374,5   mln Kcz

2. OKD                                                                        134,0   mln Kcz

3. Česká spořitelna (Czeska Kasa Oszczędności)     53,1   mln Kcz