Tradycje górnicze, atrakcyjny program muzyczny, konkursy i atrakcje dla dzieci. Obchody barbórkowe ponownie wracają do Karwiny i do Starzycza

KARWINA (16 lipca 2015) – W karwińskim Parku Bożeny Němcowej oraz na boisku do piłki nożnej w Starzyczu odbędą się 12 września obchody barbórkowe. W Karwinie przebiegną Uroczystości Górnicze OKD, w Starzyczu tradycyjny Dzień Górnika. Identycznie jak w latach poprzednich przygotowany będzie atrakcyjny program nie tylko dla rodzin pracowników OKD, ale dla wszystkich obywateli regionu, który ma związek z górnictwem. Spółka OKD pragnie przez zorganizowanie imprezy podziękować wszystkim pracownikom za wysiłek włożony do realizacji trudnych zadań oraz za przebiegającą restrukturalizację. Spółka zmuszona była zacząć wdrażać ją w życie przed dwoma laty w wyniku spadku cen na rynku węgla kamiennego.

„Przypominanie tradycji górniczych jest ważnym elementem życia kulturalnego i społecznego w regionie. Nie chcemy zapominać o nich w trudnych czasach, gdy sektor wydobywczy walczy o przeżycie. Na odwrót, ważne jest przypominanie z jakich korzeni nasz region przekształcił się do obecnej formy. A obchody Dnia Górnika są nieodłączną częścią tej tradycji. Jednocześnie ta impreza jest naszym zdaniem odpowiednią formą podziękowania pracownikom za ich całoroczną uczciwą pracę oraz wspieranie władz spółki w aktualnie przebiegającej transformacji OKD, która jest niezbędna dla osiągnięcia długoplanowo zrównoważonej podstawy istnienia branży. Wyrazy podziękowania należą się również wszystkim pozostałym partnerom, którzy mają wpływ na działalność OKD. Tylko wspólnie podjęty wysiłek umożliwi nam przetrwanie trudnego okresu. Jesteśmy na dobrej drodze, ale przed nami jeszcze dużo pracy,“ powiedział dyrektor produkcyjny spółki OKD Pavel Hadrava.

Uroczystości rozpoczną się o godzinie 11:00 na Rynku Uniwersyteckim apelem, gdy przy akompaniamencie górniczej orkiestry dętej Májovák przedstawiciele spółki OKD, władze miasta Karwina oraz goście pokłonią się pamięci tych, którzy zginęli pracując pod ziemią. Defilada umundurowanych górników przejdzie następnie przez śródmieście Karwiny do kościoła św. Marka, gdzie o trzynastej rozpocznie się nabożeństwo w intencji górników.

Program w parku Boženy Němcowej rozpocznie się o czternastej na głównym podium koncertem laureatki nagrody Złoty Słowik w kategorii Odkrycie roku, piosenkarki Elis. Następnie w trakcie imprezy stopniowo wystąpią zarówno zespoły regionalne (Tanja & Ahard, Nebe), jak i wykonawcy pochodzący z innych części kraju (Vaťák – Kabát revival). Kto będzie w tym roku główną gwiazdą obchodów, organizatorzy na razie nie zdradzają. Nazwisko chcą podać do wiadomości dopiero w ostatnim tygodniu sierpnia. „To naprawdę duża osobistość czeskie sceny muzycznej. Słuchaczy czeka nie lada gratka. Nazwisko podamy do wiadomości w odpowiednim czasie,“ zapewniła w imieniu organizatorów Lenka Flámová z OKD.

W porównaniu z rokiem ubiegłym program obchodów poszerzony jest o nową scenę w amfiteatrze Kina Letniego, który został poddany renowacji. Program przebiegnie tutaj pod patronatem Fundacji OKD, która obiecuje ciekawy program nie tylko dla wielbicieli folkloru (Ostravica), tańca (Akcent, Bílá holubice), śpiewu (Permoník), cyrku (Cirkus trochu jinak) lub pokazów unikatowych ćwiczeń cielesnych, które zademonstrują członkowie klubu Workout Karwina.
Naprzeciwko głównej sceny zostanie zlokalizowana strefa dla rodzin z dziećmi oferująca mnóstwo atrakcji i konkursów z ciekawymi nagrodami. W pobliżu amfiteatru zostaną rozmieszczone atrakcje lunaparkowe.

Nie zabraknie też tradycyjnej prezentacji ratowników z Głównej Stacji Ratownictwa Górniczego w Ostrawie-Radwanicach lub stoiskq Koła Górników Umundurowanych ze Stonawy prezentującego szereg unikatowych eksponatów związanych z górnictwem. W obchodach uczestniczyć będzie również Stowarzyszenie Obywatelskie Święta Barbara, za pośrednictwem którego OKD oraz dalsi współpracujący partnerzy wspierają rodziny sierót górniczych.

„Pracowałem dla kilku spółek węglowych w różnych częściach świata i mając porównanie muszę przyznać, że tradycje górnicze w Republice Czeskiej i ich pielęgnowanie są unikatowym fenomenem, również na skalę światową. Obchody barbórkowe są częścią tych tradycji i jestem rad, że spółka może podjąć się ich organizacji również w tym roku pomimo trudnego okresu, w którym znajduje się aktualnie firma. Walczymy o swą przyszłość i chcemy złożyć podziękowanie naszym pracownikom oraz całemu regionowi za okazaną nam pomoc i wsparcie w naszym wysiłku,“ powiedział dyrektor wykonawczy OKD Dale Ekmark.

Zakład Górniczy Nr 3 (dawna Kopalnia Pasków) rozpocznie swe obchody Dnia Górnika już rano 11 września apelem ku czci tych, którzy zginęli pracując pod ziemią. Delegacje złożą kwiaty pod tablicami upamiętniającymi tragicznie zmarłych w ruchach górniczych Starzycz i Chlebowice. Następnie w samo południe władze zakładu przekażą nagrody najlepszym pracownikom.

Obchody barbórkowe rozpoczną się na boisku do piłki nożnej w Starzyczu w sobotę 12 września o 14.30 koncertem kapeli Argema, wystąpią również Roman Vojtek i kapela Traktor. Punktem kulminacyjnym programu będzie trójca trzech zespołów revivalovych – Scorpions revival, Kabát revival oraz AC/DC revival. W dalszych dniach przygotowany będzie dla pracowników kopalni szereg imprez sportowych, na przykład turnieje w siatkonodze, tenisie, piłce plażowej, piłce nożnej, badmintonie lub bowlingu.

„W poprzednich latach napisano i powiedziano wiele o naszej kopalni i czekającej jej przyszłości. My jednak robimy wszystko dla pokonania trudności nieprzychylnego nam okresu, ponieważ chcemy wydobywać węgiel również po roku 2017, zgodnie z umową zawartą w roku ubiegłym z rządem. Za trud i wysiłek, dzięki którym i dzięki wprowadzeniu szeregu zmian udało nam się w znaczący sposób obniżyć koszty wydobycia każdej tony i zwiększyć efektywność, chcemy podziękować naszym pracownikom, ponieważ zasłużyli na to. Jeszcze nie zwyciężyliśmy, ale walczymy z wszystkich sił. Dlatego dla naszych pracowników, członków ich rodzin, jak również obywateli górniczych gmin w regionie Frýdka-Místka przygotowaliśmy dzień pełny wrażeń i zabawy. Nie wolno nam zapominać o tradycjach, są bardzo ważne dla górnictwa i pomagają utrzymać pamięć o korzeniach tej pięknej, ale ciężkiej i wymagającej pracy,“ mówi dyrektor kopalni Zbigniew Janowski.

Więcej informacji na stronie www.hornicke-slavnosti.cz