Tragedia w kopalni Karviná

OSTRAWA (11 września 2009) – Wczoraj w nocy w zakładzie ČSA kopalni Karviná doszło do tąpnięcia, w wyniku którego polski górnik został śmiertelnie ranny. Obrażenia odniosło również trzech innych pracowników.

Wspomniane zjawisko geomechaniczne miało miejsce w czwartek, 10  września o godzinie 21.30 w rejonie wyrobiska 14068. Według pomiarów sejsmicznych wstrząs miał siłę około 1,6 x 106 J.

„Informacja o śmierci naszego kolegi z Polski to dla nas wielki cios,“ powiedział Klaus-Dieter Beck, dyrektor generalny i prezes zarządu OKD. „Staramy się nieustannie podnosić poziom bezpieczeństwa pracy w naszych kopalniach, jednak człowiek nie jest w stanie przeciwstawić się niektórym zjawiskom naturalnym. W imieniu własnym oraz całej spółki pragnę wyrazić wyrazy głębokiego współczucia rodzinie i bliskim zmarłego," dodał Beck.

Dokładne przyczyny tego tragicznego zdarzenia bada specjalna komisja złożona z przedstawicieli Okręgowego Urzędu Górniczego w Ostrawie, Policji Republiki Czeskiej oraz spółki OKD i organizacji związkowych.

inż. Zuzana Koláriková

w zastępstwie rzecznika OKD