Uroczystości Górnicze OKD w Karwinie: Jedyny tegoroczny koncert Korna z Vondráčkową, „Májovák“, „Nightwork“, zabawa dla dzieci i dobroczynność

KARWINA (31 sierpnia 2010 r.) – Zabawa, jakiej Karwina już długo nie widziała. Na trzech scenach wystąpią gwiazdy czeskiej sceny muzycznej z Jiřim Kornem i Heleną Vondráčkową w roli głównej oraz bohaterowie dziecięcych serduszek pod wodzą Michala Nesvadby z Czarodziejskiego Przedszkola. Na rynku oraz w Parku im. Boženy Němcowej przedstawią się dziesiątki projektów wspartych przez Fundację OKD. „Barbórka“ będzie organizowała konkurs na najlepsze ciasto. Do tego mnóstwo jedzenia i picia. To wszystko szykuje się głównie dla górników, ich przyjaciół oraz mieszkańców regionu karwińskiego na wrześniowe Uroczystości Górnicze OKD.

„Staraliśmy się przygotować program, który będzie się górnikom i ich rodzinom podobać. Przede wszystkim Helenę Vondráčkową i Jiřego Korna przekonaliśmy do wspólnego występu, będzie to ich jedyny tegoroczny koncert, poza musicalami, podczas którego zaśpiewają razem. Specjalną atmosferę będzie miał na pewno także koncert Martina Chodúra – jego ojciec pracuje bowiem w naszej siostrzanej spółce »OKK Koksovny«“ – powiedziała dyrektor PR i komunikacji OKD Petra Mašínowa.

Pieta i zabawa

Uroczystości rozpoczną się w sobotę 4 września w samo południe nabożeństwem górniczym w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego. Dopiero potem wybuchnie prawdziwa zabawa, którą zainauguruje o godzinie 13 wielka górnicza orkiestra dęta „Májovák“ (amfiteatr) oraz o godz. 13:30 kapela „Doga“ (scena główna w parku). Jednocześnie rozpocznie się program na rynku, gdzie oprócz zespołów dziecięcych wystąpi również popularna górnicza orkiestra dęta „Ondruš“ (14:30). Na poszczególnych podiach później będą się zmieniali na przykład Vilém Čok z grupą „Bypass“, „Turbo“, Zdeněk Izer, „Guločar“ czy też „Rock and roll band Marcela Woodmana“. I naturalnie główne gwiazdy programu – wspominani Korn z Vondráčkową, Chodúr oraz stale bardziej popularna grupa „Nightwork“ z Vojtą Dykiem. Ostatni występujący na scenie głównej – kapela „Arakain“ – przygotowała na otwarcie swego koncertu zsynchronizowane fajerwerki.

Na swoje wyjdą także ci, którzy lubią pomagać. Na rynku i w parku mogą zapoznać się z inicjatywami więcej niż trzech dziesiątek organizacji pozarządowych, które wspiera Fundacja OKD, i mogą dogadać się z nimi choćby w sprawie współpracy. Każdy też może wykonać dobry uczynek wprost na miejscu. „Przygotowujemy tradycyjny konkurs na najlepsze ciasto. Cieszymy się, że gospodynie upieką ich jak najwięcej i że uczetnicy kupią ich jak najwięcej, gdyż cały dochód z konkursu zostanie przeznaczony na korzyść sierot górniczych“ – wytłumaczyła szefowa komitetu mamusi przy Stowarzyszeniu Obywatelskim „Święta Barbara“ Marta Szamaránská.

Program Uroczystości Górniczych OKD

Karwina, sobota 4 września 2010

Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego

12:00    Nabożeństwo górnicze

Scena główna

(park im. Boženy Němcowej)

13:30    Doga

14:50    Vilém Čok z grupą BYPASS

16:15    Turbo

17:45    Nightwork

19:15    Helena Vondráčkowa i Jiří Korn

20:30    Arakain

Scena Amfiteatr

(kino letnie)

13:00    Májovák

14:45    Michal Nesvadba

15:45    Zdeněk Izer

16:30    Rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze ciasto

16:40    Martin Chodúr

18:00    Guločar

19:30    Rock and roll band Marcela Woodmana

Scena fundacyjna

(rynek im. Masaryka)

13:00    Inauguracja zabaw dla dzieci

13:00    Fusion Karwina

13:40    Zespół taneczny „Bedřiška“

14:05    Wzajemne Współżycie

14:30    Ondruš

15:45    Podane ręce

16:05    Nicola´s Dance Unico

16:35    SVČ Juventus

17:15    Majsterkowicze w podróży

18:45    Średnia Szkoła techniki i Usług Karwina

Vladislav Sobol, rzecznik, OKD, S.A

Telefon:    596 262 293                       Komórka:        725 595 417
E-mail:       vladislav.sobol@okd.cz     Internet:          www.okd.cz

Dla edytorów

Spółka węgla kamiennego OKD z grupy New World Resources jest największym pracodawcą na północy Moraw. Zatrudnia mniej więcej 14.000 osób, kolejnych ponad 3000 pracowników eksploatuje dla niej węgiel za pośrednictwem firm zewnętrznych. Z działalnością poszczegślnych kopalń są ponadto związane kolejne tysiące miejsc pracy w firmach, które realizują na rzecz OKD dostawy towarów i usług. W 2008 roku spółka powołała do życia Fundację OKD, do której corocznie wpłaca jeden procent ze swego zysku brutto. W czasie dwu lat fundacja podzieliła między organizacje pozarządowe i gminy około 100 milionów koron.