Uroczystości Górnicze w Karwinie zaprezentują Müllera, Klusa, Buty, Rytmusa i Charlie Straight. Fundacja OKD szykuje największy pochód karnawałowy w Czechach

KARWINA (11 sierpnia 2012 r.) – Gwiazdy czeskiej i słowackiej sceny muzycznej, niespodzianka z Wielkiej Brytanii, program cyrkowy dla dzieci, tradycje górnicze, olbrzymie maszyny górnicze i jako premia próba zorganizowania największego pochodu karnawałowego w Czechach. Do tego atrakcyjne ekspozycje ratowników górniczych i charytatywna sprzedaż ciast na rzecz sierot górniczych. To wszystko i jeszcze dużo więcej obiecuje tegoroczny program Uroczystości Górniczych OKD, które firma przygotowała dla swych pracowników i wszystkich przyjaciół górnictwa na 1. 9., czyli na pierwszą sobotę września.

W części muzycznej programu swych faworytów znajdą na pewno wszystkie pokolenia. Na trzech scenach wystąpi 17 piosenkarzy lub grup muzycznych na czele z Richardem Müllerem i Tomášem Klusem, który jest według ankiety na stronach hornicke-slavnosti.cz najgoręcej oczekiwaną gwiazdą imprezy. Karwińska publiczność cieszy się na pewno także na Buty, które niedawno wydały nowy album „Duperele“, czy też na chłopców z niedalekiego hutniczego Trzyńca, kapelę Charlie Straight. Nastolatków najbardziej chyba ucieszy udział tria z telewizyjnego Głosu Czecho-Słowacji”jurorów Dary Rolins z Rytmusem oraz karwińskiego uczestnika konkursu, dziewiętnastoletniego Martina Hrabala. Wcześniej urodzeni z pewnością nie przegapią Mistřiňanki czy też karwińskiej górniczej orkiestry dętej Malá černá hudba (Mała Czarna Muzyka).

Wisienką na zakończenie programu będzie koncert brytyjskiej grupy metalowej Guns 2 Roses, jednego z najbardziej uznanych revivalów sławnych Guns N´ Roses. „Według brytyjskich krytyków muzycznych, atmosfera ich koncertów jest bliska legendarnym »Różom«, tak więc jest się na co cieszyć– powiedział rzecznik OKD Vladislav Sobol

Po ubiegłorocznym nadzwyczajnym sukcesie organizatorzy szykują także drugą edycję Pochodu Karnawałowego Fundacji OKD, w który w tym roku mogą się zaangażować oprócz organizacji pozarządowych także rodziny lub nieformalne grupy przyjaciół – wystarczy tylko przygotować oryginalny strój. Już w minionym roku był on największą atrakcją swego rodzaju w Czechach, spróbujemy go więc powtórzyć i jeszcze bardziej uatrakcyjnić. Nad wszystkim będzie czuwał siedmiometrowy anioł, największa ruchoma lalka w Czechach– przybliżył dyrektor Fundacji OKD Jiří Suchánek.

Już tradycyjnie nie zabraknie atrakcyjnego programu dla dzieci, tym razem w cyrkowym nastroju. Pod nadzorem artystów z Cyrku Trochę Inaczej chłopcy i dziewczynki będą się mogli nauczyć chodzić na linie, żonglować czy też jeździć na rowerze jednokołowym. Ich rodzice mogą tymczasem obejrzeć stoiska, w których zaprezentują się warsztaty pracy chronionej i organizacje wspierane przez Fundację OKD.

Górnicy wspomną podczas imprezy także swych kolegów, którzy zginęli podczas wykonywania swego zawodu. Najpierw w czasie nabożeństwa w kościele św. Marka i potem podczas publicznej kwesty na rzecz Stowarzyszenia Obywatelskiego „Święta Barbara”, troszczącego się dzięki poparciu OKD o ich dzieci. „Wystarczy upiec i przynieść ciasto, o wszystko inne zatroszczą się już wolontariusze” powiedział Sobol, z tym, że w akcję charytatywną mogą się zaangażować wszyscy uczestnicy uroczystości przez upieczenie, bądź też zakup słodkiego smakołyku.

Scena główna

13:00 – 14:15  Tomáš Klus

14:40 – 15:25  Buty

15:50 – 16:35  Škwor

17:00 – 17:45  Dara Rolins & Rytmus

18:10 – 18:55  Věra Špinarová

19:30 – 20:15  Richard Müller

20:40 – 21:35  Guns 2 Roses

Kino letnie

13:00 – 13:50  Mistřiňanka

14:15 – 15:05  Světlana Nálepková

15:30 – 16:15  Charlie Straight

16:35 – 17:15  Miro Žbirka

17:40 – 18:20  Tublatanka

18:45 – 19:40  Cigánski diabli

20:00 – 20:55  Doga + Martina Pártlová

Scena Fundacji OKD (rynek)

14:00 – 15:00  Malá černá hudba

17:00 – 18:00  V.O.S.A. Theatre – niespotykana akrobacja

18:00 – 18:20  Martin Hrabal

Programy towarzyszące

1.9.      12:00   Nabożeństwo górnicze (kościół św. Marka)

6.9.      15:30   Akt żałobny – uczczenie pamięci górników (Rynek Uniwersytecki)

Kompletny program zainteresowani mogą znaleźć pod adresem www.hornicke-slavnosti.cz.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, a.s.