W Beskidach może się w niedzielę ściagać na rowerach górskich każdy

KUNCZICE POD ONDRZEJNIKIEM (1 czerwca 2012 r.) – Światowe sukcesy czeskiego kolarza Jaroslava Kulhavego przyczyniły się do spopularyzowania ścigania się na rowerach górskich w całym kraju. Zmierzyć swoje siły z innymi pragną stale częściej także amatorzy i dzieci, nie rejestrowani w żadnym klubie. Ci z północy Moraw i Śląska mogą w niedzielę 3 czerwca wyruszyć na wyścigi, organizowane w Kunczicach pod Ondrzejnikiem przez grupę entuzjastów ze stowarzyszenia „Ondřejník” dzięki pomocy spółki węglowej OKD. Ta finansuje wyścig jako partner główny ze swego Funduszu na rzecz Regionów Frensztackiego i Rożnowskiego.

„Ścigać się mogą przedszkolaki, uczniowie, nastolatki i rodzice. Zainteresowani mogą się zgłosić w Szkole Podstawowej w Kunczycach pod Ondrzejnikiem od godz. 9, wyścig wystartuje godzinę przed południem” - powiedział wiceprezes stowarzyszenia Jiljí Krkoška. Poszczególne trasy są według niego pod względem długości i trudności dostosowane do wieku i umiejętności uczestników.

Organizatorzy pragną odciągnąć chłopców i dziewczynki od telewizorów i komputerów. „Mamy już w klubie wiele dzieci, które zapaliły się do tego, jeździmy z nimi na wyścigi w całym regionie. Kolarstwo to wspaniały sport, specjalnie jazda na rowerze górskim piękną przyrodą. A wyścigi są urozmaiceniem całej naszej działalności“ - dodał Krkoška.

Górnicy założyli Fundusz na rzecz Regionów Frensztackiego i Rożnowskiego pod koniec ubiegłego roku. Już po kilku miesiącach fundusz cieszy się sporym zainteresowaniem. „Spółka OKD długofalowo współfinansuje inicjatywy użyteczności publicznej w miejscach, w których prowadzi działalność. Dlatego zdecydowaliśmy się na uruchomienie specjalnego funduszu i udzielanie w sposób transparentny, w formie świadczeń sponsoringowych, wsparcia projektom gmin i organizacji pozarządowych z okolic Frensztatu i Rożnowa pod Radgoszczem, podobnie, jak firma robi to w innych miejscowościach, gdzie posiada swe zakłady“ - wytłumaczyła dyrektor komunikacji OKD Petra Mašínová.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD