W Kopalni „Darkov” doszło w niedzielę do nieszczęśliwego wypadku

OSTRAWA (19 grudnia 2010 r.) – W niedzielę doszło w Kopalni „Darkov” do tąpnięcia, w wyniku którego doznał śmiertelnych obrażeń trzydziestoośmioletni górnik. Kolejny górnik, który poruszał się w miejscach dotkniętych skutkami tąpnięcia, doznał lżejszych obrażeń i został przewieziony na badania profilaktyczne do szpitala.

Do tragicznego zdarzenia doszło w zakładzie „9 Maja”, będącego częścią Kopalni „Darkov”, mniej więcej 800 metrów pod ziemią.

„Wiadomość o zgonie naszego kolegi mocno nas wszystkich dotknęła, tym bardziej w obecnym przedświąteczmy czasie“ - powiedział Klaus-Dieter Beck, dyrektor generalny i prezes zarządu OKD. „Nieustannie robimy wszystko po to, by bezpieczeństwo w naszych oddziałach dołowych rosło, niektórym zjawiskom natury człowiek nie jest jednak w stanie stawić czoła. W imieniu własnym i całej spółki pragnę wyrazić szczere współczucie rodzinie i bliskim zmarłego kolegi" - dodal Beck.

Powody nadzwyczajnego zdarzenia bada komisja fachowców, składająca się z przedstawicieli Obwodowego Urzędu Górniczego w Ostrawie, kierownictwa Kopalni „Darkov”, spółki węglowej OKD i związkowców.

Vladislav Sobol
rzecznik, OKD, S.A.