W nocy z soboty na niedzielę doszło do tragedii w Kopalni Karviná

OSTRAWA (23 listopada 2008 r.) – Dziś w nocy w zakładzie ČSA kopalni węgla kamiennego Karviná doszło do podziemnego wstrząsu, w wyniku którego zginęło dwóch górników. Kolejnych trzech pracowników odniosło lekkie obrażenia. Wszyscy pozostali pracownicy, pracujący w tym czasie w miejscu dotkniętym wstrząsem zostali bezpiecznie ewakuowani.

Do zjawiska geomechanicznego doszło w sobotę, 22.11. o godzinie 23:27 w przodku nr 22 3452/1 w lokalizacji Doubrava, na głębokości 710 m pod powierzchnią ziemi. W czasie zdarzenia w rejonie tym pracowało 21 pracowników. Skutki wstrząsu przejawiły się szczególnie w chodnikach prowadzących do przodku. Na miejsce natychmiast wyruszyli specjaliści ratownictwa górniczego, którzy udzielili rannym pierwszej pomocy, wyprowadzili górników z rejonu zagrożenia i podjęli niezbędne kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa na miejscu tragedii.

W przypadku dwóch górników, pomimo podjęcia wszelkich działań zmierzających do ratowania życia, lekarz niestety stwierdził zranienia śmiertelne. Dotyczyło to górników narodowości polskiej w wieku 39 i 46 lat, będących pracownikami firmy kontrahenckiej.

„Wyrażamy głęboki żal z powodu każdego straconego życia ludzkiego i szczerze współczujemy rodzinom oraz bliskim górników, którzy zginęli” powiedział komentując wydarzenie Klaus-Dieter Beck, dyrektor generalny i prezes zarządu OKD. „Dla OKD bezpieczeństwo jest w każdych okolicznościach sprawą pierwszorzędną, jednakże pracujemy w trudnych warunkach pod ziemią, gdzie nie zawsze można w 100 procentach przewidzieć zjawiska naturalne," dodał Beck.

Przyczyny tego nadzwyczajnego zdarzenia obecnie bada komisja specjalistów, w skład której wchodzą przedstawiciele Okręgowego Urzędu Górniczego w Ostrawie, Policji Republiki Czeskiej, kierownictwa kopalni Karviná, spółek OKD, Green Gas DPB oraz organizacji związkowych.