Zbliżają się Uroczystości Górnicze! Impreza oferuje mnóstwo atrakcji dla dzieci

KARWINA (26 sierpnia 2014) – W najbliższą sobotę 30 sierpnia powracają po dwóch latach do karwińskiego Parku Boženy Němcowej Uroczystości Górnicze OKD, natomiast do Starzycza Dzień Górnika. Obie imprezy oferują gościom urozmaicony i atrakcyjny program. W areale karwińskiej przystani czeka mnóstwo zabawy przygotowanej przede wszystkim dla dzieci.

W tylnej części karwińskiego Parku Boženy Němcowej wyrośnie główne podium, gdzie znajdą coś dla siebie zarówno fani twardego uderzenia, jaki i zwolennicy muzycznego stylu folk lub orkiestr dętych. Na wyspie w areale przystani zostanie ulokowana strefa dla rodzin z dziećmi. A co dla ich przygotowaliśmy? Dzieci będą mogły popróbować przejażdżki na kucach, pokręcić się na karuzelach lub poskakać na nadmuchiwanych atrakcjach, mogą też popróbować swych sił i zdolności w wielu przygotowanych dla ich grach planszowych.

Ze swoim show przybędzie również popularna grupa Klaunów z Balonikowa, niesamowite sztuczki z własnym ciałem pokażą ćwicząc na drążku członkowie zespołu workout z Karwiny. Częścią składową popołudniowego programu są także warsztaty, w trakcie których zainteresowani dowiedzą się więcej o tej dziedzinie sportu i będą mogli wypróbować go bezpośrednio na miejscu. Przygotowana jest prezentacja projektu budowy otwartego dla wszystkich boiska do workout, który powstaje dzięki wsparciu finansowemu Fundacji OKD.

Dla dzieci przygotowano malowanie na twarz, częścią składową areału będą także warsztaty graffiti i muzyczne.
Nasze zaproszenie przyjęli karwińscy piłkarze, którzy po tym, kiedy rano zagrają na własnym boisku mecz w ramach Narodowej Ligi Piłki Nożnej przeciwko drużynie z Pardubic, od drugiej do czwartej po południu będą rozdawali kibicom autografy i drobne upominki o symbolice klubowej. Drużynę będą reprezentowali wychowankowie karwińskiego klubu Lukáš Kurušta, Erich Puchel i David Puškáč.

Nie zabraknie też prezentacji ratowników z Głównej Stacji Ratownictwa Górniczego w Ostrawie-Radwanicach, którzy pokażą zainteresowanym, jak udzielić pierwszej pomocy stosując masaż serca lub sztuczne oddychanie metodą usta-usta, ale także jak można transportować rannego po linie.
Nie zabraknie też tradycyjnie stoiska Stowarzyszenia Obywatelskiego Święta Barbara, za pośrednictwem którego OKD oraz dalsi współpracujący partnerzy wspierają rodziny sierót górniczych przede wszystkim w zakresie wykształcenia, ale także rozwijania talentów i uzdolnień w różnych dziedzinach.

Zainteresowani przejażdżką na łódkach będą mogli, z okazji obchodów święta górników, wykorzystać tę atrakcję za połowę ceny.
Dla dorosłych uczestników w pobliżu głównego podium będzie od godziny wpół do trzeciej do szóstej popołudniu przygotowany bardzo nietypowy konkurs z przymrużeniem oka Rómbej piwko w faraczkach. Do wygrania są bardzo wartościowe nagrody, natomiast partnerem konkursu są spółki Canis i R MEDIA. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni po koncercie Anny K. koło siódmej godziny wieczorem.

Więcej informacji o imprezie na stronie na www.hornicke-slavnosti.cz