Złoty Średnik dla „Horníka“. Tygodnik OKD obronił tytuł najlepszej gazety firmowej w RC

PRAGA/OSTRAWA – „Horník“, tygodnik firmowy ostrawskiej spółki węglowej OKD, uplasował się po raz drugi z rzędu na pierwszym miejscu w ogólnokrajowym konkursie „Złoty Średnik”.

Publikator, który dla górników wydaje w nakładzie 28 tysięcy egzemplarzy spółka R MEDIA, zwyciężył w kategorii „Najlepsza gazeta wewnętrzna“. „Horník“ pokonał w mocnej konkurencji gazety zakładowe spółki chemicznej Synthesia, Kolei Czeskich, Škody Auto, grupy Unipetrol i innych. Ankieta „Złoty Średnik” jest uważana za najbardziej prestiżowy ranking prasy firmowej i prezentacji internetowych w Republice Czeskiej.

Spółka OKD odniosła sukces także w innych kategoriach „Złotego Średnika”. Drugie miejsce w kategorii „Złota Litera” zajęła regularna rubryka „Hornika” „Jak to widzi stryk Lojzek“, która w nietypowy sposób, gwarą ostrawską komentuje życie w regionie morawsko-śląskim. Trzecie lokaty uzyskali górnicy z OKD za sprawozdanie roczne oraz profil firmowy.

„Górnictwo to już nie tylko czarny zawód. Dzięki ponad jedenastomiliardowym inwestycjom zmienił się w ostatnich latach sposób eksploatacji Wągla, a przede wszystkim bezpieczeństwo górników. Założyliśmy fundację, która pomaga ludziom w regionie i współfinansuje oryginalne inicjatywy na terenie całego kraju. Rozwiązujemy naturalnie także wiele problemów związanych z bieżącym funkcjonowaniem firmy. »Horník« otwarcie o tym wszystkim informuje i dlatego jest wśród ludzi tak popularny” – powiedziała prezes rady redakcyjnej „Horníka” i dyrektor zespołu ds. PR i komunikacji OKD Petra Mašínowa.

Tygodnik „Horník“ czytają nie tylko pracownicy OKD i ich rodziny – jest popularny także wśród emerytów górniczych i dawniejszych pracowników firmy. Na dwunastu stronicach formatu A3 przynosi co tydzień nowości z życia ostrawsko-karwińskiej spółki węglowej, gmin i organizacji pozarządowych wspieranych przez Fundację OKD. Częścią tygodnika jest czterostronicowy dodatek rozrywkowy „Po szychcie“, a także strona polska „Górnik”.

„Podziękowania należą się głównie redaktorom, którzy spędzają dużo czasu w kopalniach, czy to już w biurach z menedżerami, czy też głęboko pod ziemią z górnikami“ – zaznaczył David Švábenický, dyrektor R MEDIA.

Jury oceniało tym razem 137 publikatorów, prezentacji on-line, newsletterów i tekstów w 11 kategoriach. Liczba zgłoszonych publikacji wzrosła w porównaniu z ubiegłoroczną edycją konkursu o 29 procent.