Złoty Średnik: Drugie miejsce dla OKD za gazetę firmową „Horník“

PRAGA / OSTRAWA (7 maja 2010 r.) – „Horník“, tygodnik firmowy ostrawskiej spółki węglowej OKD, zajął drugą lokatę w ogólnokrajowym konkursie Złoty Średnik. Pismo, które dla górników wydaje w nakładzie 28.000 egzemplarzy spółka R MEDIA, odniosła sukces w kategorii „Najlepsza gazeta wewnętrzna”. Na pierwszym miejscu uplasował się pilzneński „Prazdroj“, na trzecim skończyła gazeta spółki „Škoda Auto“. Ankieta Złoty Średnik jest uważana przez specjalistów za najbardziej prestiżowy ranking pism zakładowych i stron internetowych w Republice Czeskiej. Nagrodę odebrał w czwartek wieczorem w praskim teatrze „Archa“ prezes Wykonawczej Rady Redakcyjnej „Horníka“ Vladislav Sobol oraz pełnomocnik spółki R MEDIA David Švábenický.

Tygodnik „Horník“ czytają nie tylko pracownicy OKD i członkowie ich rodzin, popularny jest także wśród górniczych emerytów. „W OKD powstał zespół ds. PR i komunikacji przed niespełna trzema laty, tak więc mam ogromną radość, że nasza praca nad poprawą prestiżu górniczego zawodu zaczyna przynosić pierwsze owoce tak szybko. »Horník« to przy tym jeden z naszych priorytetów, żeby pracownicy szybko dowiedzieli się wszystkiego istotnego o ważnych wydarzeniach, o planach managementu oraz o tym, jak żyje się i pracuje w innych kopalniach. Pomaga oprócz innego w podnoszeniu bezpieczeństwa pracy pod ziemią oraz w tym, by ludzie uświadomili sobie, ile tego OKD robi dla regionu“ - wytłumaczyła prezes Rady Redakcyjnej „Horníka“ i dyrektor zespołu ds. PR i komunikacji OKD Petra Mašínová.

„Horník“ na początku 2009 r. wyraźnie zmienił oblicze, i to nie tylko od strony graficznej. Nowo oferuje na przykład całą kolumnę poświęconą firmowej Fundacji OKD. Redaktorzy przynoszą na niej historie z pracy wspieranych przez fundację organizacji pozarządowych, troszcząvych się na przykład o dzieci, seniorów, chorych lub o środowisko. Kolejną stronę redakcja poświęca szczegółowemu sprawozdawstwu z życia konretnej kopalni. Zmiany zaistaniały także na kolumnie pisanej po polsku i przeznaczonej dla pracujących w kopalniach OKD górników z Polski.

„Podziękowania należą się głównie redaktorom, którzy spędzają większość dni roboczych w kopalniach, czy to już w biurach menedżerów, czy też bezpośrednio pod ziemią z górnikami” - powiedział Švábenický. Spółka R MEDIA wydaje „Horníka” od początku 2009 roku, kiedy to w konkurencji z innymi wydawcami zaoferowała najkorzystniejszą cenę, ale także najwyższą jakość, co potwierdziły aktualne wyniki Złotego Średnika.

Spółka OKD zdobyła w ankiecie Złoty Średnik także inne wyróżnienia. Nagrodę TOP RATED – certyfikat wysokiego poziomu profesjonalnego – przyznano jej za profil firmowy, sprawozdanie roczne 2008 oraz za strony internetowe www.okd.cz.

Vladislav Sobol, rzecznik, OKD, S.A.

Telefon:      596 262 293                         Komórka:          725 595 417
E-mail:         vladislav.sobol@okd.cz       Internet:            www.okd.cz