Zwycięzcami konkursu „Śladami OKD“ zostali Plugawi Górnicy, na drugim miejscu dzieci na wózkach inwalidzkich

Karwina (14 grudnia 2010 r.) – Pierwszą edycję konkursu, który zaprowadził ludzi na miejsca związane z górnictwem lub uporządkowane dzięki organizacjom pozarządowym wspartym przez Fundację OKD, wygrała paczka dziewiątoklasistów ze szkoły podstawowej we Wratimowie w powiecie frydecko-misteckim, która nazwała się Plugawi Górnicy. „Nie mamy nic przeciwko górnikom! Raczej na odwrót, po konkursie, który zaprowadził nas na przykład do sztolni ćwiczebnej Kopalni »Paskov«, uczniowie szanują pracę górników jeszcze bardziej. Nazwa naszej ekipy powstała przez połącznie nazw dwu drużyn florbalowych, które wzięły udział w wędrówce. Drużyna z 9. A z »górnej« szkoły przyjęła nazwę Górnicy, z 9. B Plugawcy” - wytłumaczył nauczyciel Zdeněk Oršulík, który towarzyszył uczniom w ich wędrówkach. Uczniowie z karwińskiego klubu „Kamarád“, gdzie odbyło się podsumowanie konkursu, odnieśli sobie czek na 20 000 koron, które wykorzystają na wiosenną wycieczkę do Pragi.

Drugie miejsce w kategorii grupowej zajęła ekipa ze specjalnej szkoły podstawowej, prowadzonej przez ostrawską diakonię Czeskobraterskiego Kościoła Ewangelickiego. Srebrny medal jest dla dzieci niespodziewanym wyróżnieniem, większość z nich bowiem uczestniczyła w wędrówce na wózkach inwalidzkich. Trzecią została drużyna Smoków, tworzona przez uczniów drugiej klasy frydecko-misteckiego liceum.

W kategorii pojedynczych osób i rodzin palmę pierwszeństwa zdobyła para partnerska David Dudzik i Darja Šlahorová z Orłowy. Dzięki regulaminowi konkursu po raz pierwszy w życiu zostali oni sponsorami – swoją nagrodę 20 000 koron przekazali opawskiej spółce ANIMA VIVA, a konkretnie „Kafárnie“ w Ostrawie-Porubie, która oferuje pracę ludziom niepełnosprawnym. Drugą lokatę zajęła rodzina Ondrejów z Ostrawy; ta przekazała swoją wygraną 10 000 Kcz ostrawskiemu stowarzyszeniu turystycznemu Royal Rangers. Trzeci Dan Toma z partnerką podarowali premię 5 000 koron Stowarzyszeniu Obywatelskiemu „Święta Barbara”, które dba o górnicze sieroty.

Zadaniem konkursowiczów było odwiedzić co najmniej trzy z dziesięciu celów wędrówkowych, wśród których znajdowało się na przykład Muzeum Górnicze, szlak turystyczny koło hałdy Ema w Ostrawie lub sztolnia ćwiczebna Kopalni „Paskov”, ale także chrześcijański labirynt w Bielej czy ekspozycja unikatowych małpek tamarynów w ostrawskim ZOO. Swoje wycieczki turyści zapisywali sobie w internetowych dziennikach podróżnych na stronach www.postopachokd.cz.

Pracownicy spółki węglowej chcieli przez swój projekt złożyć hołd pracy górników, przypomnieć ludziom historię górnictwa i dzisiejsze przemiany Moraw północnych, w których uczestniczy również Fundacja OKD. „W regionie mamy godne uwagi zabytki techniczne, o których niewiele się wie. I jednocześnie powstają nowe atrakcyjne miejsca. Staraliśmy się powiązać historię i współczesność i to wszystko połączyć z popularnością internetu, szczególnie wśród młodych ludzi. Setki uczestnikówkonkursu na własne oczy przekonało się, że ślady węgla są nie tylko czarne” – powiedziała dyrektor zespołu ds. PR i komunikacji OKD a jednocześnie prezes zarzłdu Fundacji OKD Petra Mašínowa.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.

Telefon:          596 262 293

Komórka:        725 595 417